O 5 ritmova

5 Ritmova je tjelesna praksa koju je uobličila Gabrielle Roth, njujorška kazališna redateljica, glazbenica i urbana šamanica. Tijelo je mjesto u kojem stanujemo cijeli svoj život i jedini dio nas koji je uvijek samo ovdje i sada. Kroz tu praksu učimo kako obratiti pažnju na svoje tijelo i dati mu dozvolu i slobodu da se pokrene na svoj jedinstveni način, specifičan za ovaj trenutak.

“Zašto plešemo? Zbog toga što je ples najbrži, najizravniji put do istine – ne neke velike univerzalne istine koja vrijedi za svakoga, već one bazične osobne istine o tome što se u svakome od nas događa upravo ovog trenutka…“

Gabrielle Roth

Tijelo je dom duše i nju odražava. Dok istražujemo svoj pokret nailazimo na mjesta gdje smo zapeli, gdje je kretanje prestalo i tražimo načine kako se ponovno pokrenuti. Kada naše tijelo pronađe više slobode, kreativnosti i izražajnosti, sloboda, kreativnost i izražajnost počnu nalaziti put u naš život.

5 ritmova su tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina. Svaki od njih kroz drugačiji način kretanja otvara druga vrata u naš unutarnji svijet. Tečni ritam pomaže nam da ponovno naučimo čuti mudrost svojeg tijela i pratiti svoj vlastiti put. U stakatu tražimo svoju jasnoću koja je neophodna za povezivanje s drugima. Kaos nas uči kako pustiti kontrolu i pronaći unutarnju slobodu. U lirskom ritmu nalazimo svoj stil, svoj jedinstveni doprinos ovom svijetu. I konačno u dubokoj tišini prepuštamo se većem polju postojanja, s kojim nas povezuje naš dah.

Iako je ovo strukturirana praksa koraci i pokreti nisu zadani. Nema koreografije koju je potrebno savladati. Svatko pronalazi svoj vlastiti izričaj. Za plesanje 5 ritmova nije potrebno nikakvo predznanje. Dovoljno je imati tijelo, dah i volju za kretanjem.

…Zato saznaj što tvoji dlanovi, ramena, laktovi, koljena, i što je najvažnije tvoji kukovi i stopala imaju za reći o tome. Postoji ples koji samo ti možeš otplesati, ples koji postoji samo u tebi, sada i ovdje, uvijek drugačiji, uvijek istinit. Ako imaš volje fascinirano osluhnuti, taj će te ples odvesti do onoga što oduvijek sanjaš da bi mogao biti.“

Gabrielle Roth

Novo! ZAGREB

Ciklus radionica utorkom
Mostovi

24.2.-31.3.2015
20:00-22:00h @ Krešićeva 5

Cikluse zajednički vode Marin Kovačević Hora i Lucija Glagolić Hora, a ono što nude sinergija je praksi koje podučavaju - 5Ritmova i Medicine Kretanja

New in Zagreb


Bridges of light

weekly series

Tuesdays 16.9 - 21.10.2014
20:00-22:00, @ Krešićeva 5

next series begins 24.2.2015 - focusing on relationships

Classes are taught by Marin Kovačević Hora i Lucija Glagolić Hora, and their offering is a synergy of the two consciuos dance modalities they teach - 5Rhythms and Movement Medicine.

Newsletter:

Kontakt:

Lucija: 091/5325587

info@ritmovi.net

Contact

info@ritmovi.net

Lucija: 091/5325587

Saša: 098/748459